Over ons: Guus Oosterop & Tera Naafs


Guus Oosterop

ervaren trainer en coach binnen bedrijfsleven

 

Steeds meer mensen krijgen een burn-out of depressies of chronisch vermoeid of fybromyalgie

Ik heb ruim 25 jaar ervaring met het trainen en coachen van groepen en individuen binnen het bedrijfsleven (www.triplewin.nl). Vaak waren dit grote, bekende organisaties. Zelf ben ik niet hoogsensitief, maar ik kom ze tijdens mijn trainingen wel vaak tegen. Ik geef trainingen over hoe mensen door hun gedrag te veranderen het verschil kunnen maken. Teams, leiders en individuen begeleid ik naar zeer goed presterende organisaties die zowel resultaat en mensgericht zijn.  En geef ook trainingen over hoe je moet omgaan met stress in deze hectische tijd.

 

Je hoort veel verhalen in de media over mensen met stress klachten, een burn-out, slapeloosheid, depressies of overspannenheid. Ze gaan ermee naar een psycholoog of hun huisarts, die ze een (slaap)pilletje of antidepressiva voorschrijft. Ik denk dat in veel gevallen medicijnen niet de oplossing zijn. De oplossing ligt veel meer bij de mensen zelf. Ik denk dat veel mensen last hebben van dit soort klachten omdat ze hoogsensitief zijn. Ze staan altijd volledig ‘open’ voor alle prikkels van buitenaf. En dat zijn er in deze tijd nogal wat.

 

Huidige tijd zorgt voor veel prikkels voor hoogsensitieve mensen

Kantoortuinen, voortdurend veranderende structuren en systemen, conflicten die niet opgelost worden, politieke spelletjes, verschuilen, beschuldigen, afschuiven en pesten deadlines, druk op omzet en resultaten en bezuinigingen geven een enorme belasting voor heel veel mensen. We leven zo langzamerhand in een 24 uurs economie. Er wordt veel van je verwacht en alles gaat veel sneller. In de huidige tijd wordt er ook nog van uit gegaan dat je meedoet met Social Media zoals WhatsApp, Instagram, Facebook en noem maar op. Het blijft maar doorgaan. De druk op met name hoogsensitieve mensen is hierdoor heel groot. Deze mensen krijgen namelijk nog veel meer prikkels binnen dan niet hoogsensitieve mensen. Omdat ze altijd open staan reageren ze veel heftiger op geluid, tast, geur, smaken en emoties van mensen om hen heen. Hierdoor raken ze snel overprikkeld en gestrest.

 

Daarnaast blijven hoogsensitieve mensen ook nog eens piekeren over alles, maken ze zich druk om wat anderen over hen denken en zijn ze bezig met het verleden en de toekomst, niet met henzelf en het heden. Ze nemen niet de tijd om alle prikkels die ze binnen krijgen te verwerken. En dan gaat het op een gegeven moment mis. Zeker als er ook nog dingen gebeuren in hun privéleven of op hun werk.

 

Wij willen deze groep mensen leren om op een goede manier met hun hoogsensitiviteit om te gaan. Hoe ze zichzelf kunnen beschermen, hoe ze alle prikkels het beste kunnen verwerken en hoe ze hun reacties op stress kunnen herkennen zodat ze op tijd gas terug kunnen nemen.

 

Na een midweek bij ons in Zwitserland zul je zien dat je prima met je hoogsensitiviteit kunt leven, als je maar weet hoe. Herken je jezelf in dit verhaal? Dan zie ik je heel graag tijdens een van de coachingstrajecten bij ons in Zwitserland!

 

Tera Naafs

gecertificeerd HSP begeleider

 

Anders dan anderen

Ik heb me altijd al anders gevoeld dan anderen. Ik kon het vroeger alleen niet thuis brengen. Ik begreep het niet. Ik cijferde me altijd weg voor anderen, hield altijd rekening met iedereen behalve met mezelf. Gaf nooit grenzen aan en ging er daarom altijd overheen. Ik was extreem gevoelig voor negatieve stemmingen van mensen om me heen. Die stemming nam ik meteen over. En omdat die nare sfeer niet prettig voelde ging ik pleasen en alles doen om de stemming te verbeteren.

 

In mijn jeugd mocht ik niet ziek of zwak zijn en huilen mocht ook niet. Ik moest flink zijn en niet zeuren. Ik zorgde altijd voor iedereen en bewaarde de harmonie. Ik was ook nooit bezig met mezelf en het heden, maar altijd met dingen uit het verleden. En met wat andere mensen van me vonden. Ik kon me ook enorm druk maken over iets wat nog stond te gebeuren.

 

Op een gegeven moment liep ik vast. Ik zat niet goed in mijn vel en was werkelijk doodmoe. Ik begreep nog steeds niet waarom maar ik wist wel dat ik zo niet verder kon. Toen ben ik hulp gaan zoeken. Dat werd nog een hele zoektocht totdat ik bij een begeleider van hoogsensitieve mensen terecht kwam. Wat een eye- opener. Ik was dus gewoon hoogsensitief.

 

Van HSP begeleiding naar HSP begeleider

Gedurende mijn begeleiding vielen er steeds meer puzzelstukjes op hun plek. In het traject wat ik bij haar heb gevolgd heeft mijn therapeut me zoveel geleerd over mezelf en mijn hoogsensitiviteit. Door haar begeleiding kan ik er nu goed mee omgaan. Ik kan me afsluiten voor teveel prikkels van buitenaf.

 

Ik leef in het heden en ben niet meer bezig met het verleden, andere mensen en de toekomst. Ik heb geleerd daar afstand van te nemen. Net als dat ik afstand kan nemen van negatieve gedachten en negativiteit om me heen. Ik ben sensitief naar mezelf toe geworden en dat heeft me heel sterk gemaakt. Je kunt namelijk heel goed omgaan met hoogsensitiviteit, maar je moet wel weten hoe.

 

Na mijn eigen begeleiding voelde het bijna als een roeping om andere HSP’s te helpen om beter om te gaan met hun hoogsensitiviteit. Daarom ben ik bij Antoine van Staveren in Amsterdam de opleiding gecertificeerd HSP begeleider gaan volgen. En met succes. Ik zie de deelnemers die ik begeleid veranderen en zekerder worden.

 

Uit eigen ervaring weet ik hoe heerlijk het is als je goed met je hoogsensitiviteit kunt omgaan, en dat gun ik anderen ook. Dus twijfel je of je hoogsensitief bent? Of heb je vragen over ons programma? Neem dan gerust contact met me op. Ik weet zeker dat ik je verder kan helpen!

 © Krista Peeters Concepts & Design